OvG

Lebowski-uitgever Oscar van Gelderen verlaat Overamstel Uitgevers

Algemeen 

Amsterdam, 20 november 2020

 

LEBOWSKI-UITGEVER OSCAR VAN GELDEREN VERLAAT OVERAMSTEL UITGEVERS

 

Met ingang van maandag 23 november verlaat Lebowski-uitgever Oscar van Gelderen Overamstel Uitgevers. Hij gaf van 2007 tot en met 20 november 2020 leiding aan het imprint Lebowski Publishers.

 

Van Gelderen richtte Lebowski in 2007 op, toen nog onder de vleugels van DutchMedia. De uitgeverij was direct succesvol: in 2008 verscheen van Niccòlo Ammaniti Ik haal je op, ik neem je mee, waar meer dan 300.000 exemplaren van werden verkocht. Het jaar erop werden van een speciale uitgave van David Sedaris meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Sedaris trad drie keer op in een uitverkocht Carré: een unicum in het Nederlandse literaire landschap.

In 2013 stond de classic Stoner van John Williams vijf weken op 1 in de Bestseller60. Met 300.000 exemplaren was het het op twee na best verkochte boek van het jaar. Het Nederlandse succes was ook de kickstart voor een internationale revival.

In november 2015 stonden drie Lebowski-titels in de top vijf van de Bestseller60: Ma van Hugo Borst, Lieveling van Kim van Kooten en Neem een geit van Claudia de Breij.

In 2016 verscheen bij Lebowski het bestverkochte Nederlandse boek van dit decennium: Judas van Astrid Holleeder. Hetverkocht tot op heden 750.000 exemplaren. Ook de twee andere titels van Holleeder waren bestsellers, alle drie de boeken werden genomineerd voor de NS Publieksprijs. In hetzelfde jaar als Judas verschenen ook bestsellers van Arnon Grunberg (Moedervlekken), Emma Cline (De meisjes) en Sander Donkers (HAY).

2018 Was het jaar van de megaseller ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen, dat genomineerd werd voor de NS Publieksprijs 2020 en waarvan de vertaalrechten aan meer dan tien landen zijn verkocht. Datzelfde jaar bereikte Stromboli van Saskia Noort de nummer 1-positie van de Bestseller60.

Naast succesvolle literatuur (Erik Jan Harmens’ Hallo Muur en Dave Eggers’ De Cirkel waren Boek van de Maand bij DWDD) en true crime (oa Mocro Maffia, Kouwe Ouwe en Anne, het boek over Anne Faber, dat ook de nummer 1-positie in de Bestseller60 haalde) verschenen ook twee sportboeken bij Lebowski Publishers die beide de nummer 1-positie bereikten: Basta, de autobiografie van Marco van Basten (2019), en Abdelhak Nouri, geschreven door Khalid Kasem (2020).

In 2020 prijkten meerdere auteurs van Lebowski op de shortlist van de NS-Publieksprijs.

Andere bekende Lebowski-auteurs zijn Susan Smit, Erik Jan Harmens, Johan Fretz, Simon de Waal, Annemarie Haverkamp, Thomas Acda, Saskia Noort, Sander Donkers, Leon Verdonschot, Simone Atangana Bekono, Ivo Victoria, Kluun, Fleur van Groningen, James Worthy en Robert Vuijsje.

 

Afzender: Overamstel Uitgevers