Borst & van Gelderen

Neo Matloga genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019

PersNeo Matloga, Lonneke van der Palen en Funda Gà¼l à–zcan zijn genomineerd voor de twaalfde editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019. De prijs wordt dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd en is een samenwerking van de Volkskrant, Stedelijk Museum Schiedam en Avrotros. De winnaar die halverwege de tentoonstelling bekend wordt, krijgt € 10.000 en een boekpublicatie. Het publiek kan tijdens de tentoonstelling stemmen op zijn favoriet. Voor de publiekswinnaar is een bedrag van € 2.500 beschikbaar. De drie jonge kunstenaars zijn voorgedragen door kenners uit de Nederlandse kunstwereld: kunstverzamelaar Rattan Chadha, fotograaf Robin de Puy en Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum in Utrecht. De geldprijzen zijn beschikbaar gesteld door de Rabobank, de nieuwe sponsor.

Kunstverzamelaar Rattan Chadha nomineert Neo Matloga (1993). Chadha koos voor de schilder vanwege diens eigenzinnigheid en het feit dat het werk zich niet bij de eerste oogopslag prijsgeeft.

Chadha: 'De figuren op de schilderijen zijn zoekend en onvoorspelbaar. Wat spreek er uit hun zielen?'

Matloga won in 2018 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. De Zuid-Afrikaanse kunstenaar is verbonden aan de kunstenaarswerkplaats De Ateliers in Amsterdam.

Van 16 maart tot 16 juni is het werk van de drie genomineerde kunstenaars te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Bron: website Stedelijk Museum Schiedam