Boeken & artikelen

Op kunstsafari in Amsterdam

ArtikelKunstkopen? Hoe dan?

Kunstagent Manuela Klerkx en uitgever en verzamelaar Oscar van Gelderen schreven het boek Ontroerend goed, over de kunsthandel. Voor 'Het Parool' maakten zij een extra hoofdstuk: wat maakt Amsterdam zo aantrekkelijk als kunststad?

Amsterdam is het epicentrum van de kunst in Nederland: wie buiten Amsterdam wordt getoond - of nog erger: een kunstenaar die niet wordt gerepresenteerd door een galerie in Amsterdam - kan nooit veel voorstellen. In ons boek 'Ontroerend goed: van kunst kijken naar kunst kopen' ontkrachten we dit vooroordeel met veel genoegen, en tonen we aan dat 'buiten de Ring' en 'in de provincie' genoeg te ontdekken valt op kunstgebied. Maar speciaal voor 'Het Parool' bevestigen we uiteraard van harte, en met gezond chauvinisme, dat geen stad aan Amsterdam kan tippen.

Want zeg nou zelf: Amsterdam beschikt over toonaangevende musea, alleen galeries uit Amsterdam zijn zichtbaar op internationale kunstbeurzen, en naast onze nationale trots Marlene Dumas zijn ook andere kunstenaars van internationale allure als Steve McQueen en Jo Baer er woonachtig. En schreef Quentin Tarantino niet in Amsterdam het scenario voor Pulp Fiction? En Irvine Welsh zijn roman Trainspotting?
Nou, dan.
Voor wie zijn eerste schreden op het kunstpad wil zetten, en met een paar honderd (of duizend) euro de stap tot het aankopen van kunst wil doen, geven wij inzicht in de scene: wie doet ertoe in de galeriewereld, wie is up and coming, waar vind je juweeltjes voor weinig, wie moet je volgen, hoe onderhandel je? We gaan het u vertellen. Om te beginnen: kunst is helemaal niet onbereikbaar, is vaak (verrassend) betaalbaar, het verrijkt uw leven en het mooiste is: u kunt iets bezitten wat niemand in de wereld in huis heeft.
En wie wil dat nu niet?

Download hier het complete artikel: Op kunstsafari in Amsterdam.