Lebowski stuff

Working On A Musical: Rick Lightstone (1954-2016)

NecrologieIk ontmoette Rick Lightstone voor het eerst bijna tien jaar geleden, in 2008, toen hij als ‘agent’ van de Amsterdamse street artist Laser 3.14 een boek over de kunstenaar bij me pitchte. 

Het boek zou uiteindelijk ook bij Lebowski verschijnen, en zijn liefde voor street art – en de mijne – leidde tot een langdurige samenwerking die tot de dag van gisteren ongoing was. We draaiden veel projecten samen bij het American Book Center, waar hij al sinds 1988 werkte, ik vroeg hem regelmatig om de commerciële inschatting van een bepaald (Engelstalig) boek dat we al dan niet wilden uitgeven, en hij was ook een onvermoeibare matchmaker: hij introduceerde me bij de goede mensen van Hotel V, waar we met de uitgeverij in de jaren 2010-2013 tientallen events organiseerden.

Terug naar Rick.

Het was niet moeilijk om te houden van deze man: slightly neurotic, vol plannen en boekideeën (hij schreef ook zelf, hij was co-auteur van een Traveler's Advisory), altijd polsend via Facebook of hij iemand – vaak een grote ster, liefst uit de muziekwereld – zou uitnodigen voor een book signing, wetende dat iedereen met YES! zou antwoorden, maar daar ging het niet om: Rick was een pr-man, en pr begint op de dag van aankondiging, dat wist hij als geen ander.

Twee grote passies staan me bij: Patti Smith (die hij meerdere malen voor signeersessies wist te strikken) en Dutch Comic Con, waarvoor hij zonder overleg kaarten regelde – ‘I knew she would love this!’ – voor mijn dochter, wetende van haar liefde voor manga’s en films van Hayao Miyazaki. Maar ook kookboeken, design en alles gerelateerd aan muziek en street art konden op zijn onvoorwaardelijke liefde rekenen: zijn voorkeuren waren dan ook zeer zichtbaar in de winkel.

De sfeer bij ABC was altijd bruisend, mede door Rick, die onvermoeibaar events aan het promoten was, in en buiten de winkel.

Twee dagen geleden, een dag voor hij overleed, ontving ik zijn laatste mail, uiteraard om samen een event op te zetten:

Hello Oscar,
My favorite event of the year The Next Web... and my favorite events people, have asked me to send this proposal / invitation to you regarding Dave Eggers. If he does come, we have a very large pop up store at the venue with both Dutch and English books . Last year we had 12 authors signing at the stand.
Anyway, have a look at the attachment and please contact The Next Web person, Linda Mertens directly if possible. I think you know her.
Thanks !
Rick

Typisch Rick: een mail vol bravoure, zeg daar maar eens nee op.

Op zijn LinkedIn pagina staat: “Currently working on a Rock / Broadway musical”.

Dat is hoe we moeten leven: hoog richten. Laten we Rick herdenken door allemaal aan de musical die ons leven is te werken, laten we de lat hoog leggen, laten we onvermoeibaar leven, geen dag verkwisten, laten we net als Rick voortdurend bewonderen, delen, onbaatzuchtig het goede en mooie promoten, niet voor onszelf, maar om de mensen om ons heen een plezier te doen.

Het leven is een musical, shine bright like a diamond!